Het Buitenhuis

Alles over huis, tuin en meer!

kunstplant
Overige

Kunstplanten voor zakelijk gebruik: interieurontwerp en onderhoud

Stel je voor: je loopt een zakelijk kantoor binnen en wordt begroet door een prachtige kunst plantenwand die de hele ruimte siert. De lucht is zuiver, de sfeer is ontspannen, en je voelt je direct op je gemak. Dit is het resultaat van slim gebruik van kunstplanten in zakelijke omgevingen, waarbij zowel het interieurontwerp als het onderhoud essentieel zijn. In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van kunstplanten in zakelijke ruimtes en hoe je ze kunt integreren in het interieurontwerp en het onderhoud.

1. Het belang van interieurontwerp

Het interieurontwerp van een zakelijke ruimte is van groot belang. Het bepaalt niet alleen de esthetiek van de omgeving, maar ook de sfeer en het comfort voor medewerkers en klanten. Kunstplanten kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om het interieurontwerp te verbeteren.

 • De Kunst plantenwand: Een van de meest opvallende manieren om kunstplanten te integreren, is door een kunst plantenwand te creëren. Deze wanden bestaan uit een reeks kunstplanten die verticaal zijn geplaatst en kunnen dienen als een opvallend kenmerk in de ruimte. Ze voegen natuurlijke schoonheid toe en kunnen zelfs merkwaardigheid uitstralen.
 • Aanvullende Elementen: Naast kunst plantenwanden kun je kunstplanten gebruiken als decoratieve elementen op receptiedesks, in wachtruimtes, en in vergaderzalen. Ze kunnen dienen als middelpunt van aandacht, een kalmerend effect hebben en de ruimte aantrekkelijker maken.

2. Voordelen van kunstplanten in zakelijke ruimtes

Het gebruik van kunstplanten in zakelijke ruimtes biedt verschillende voordelen:

 • Geen Zorgen over Onderhoud: In tegenstelling tot echte planten vereisen kunstplanten geen speciale verzorging. Er is geen behoefte aan water geven, snoeien, of het regelen van lichtomstandigheden, waardoor het onderhoud tot een minimum wordt beperkt.
 • Duurzaamheid: Kunstplanten behouden hun frisheid en aantrekkelijke uitstraling gedurende lange periodes, waardoor ze een kostenefficiënte investering zijn voor bedrijven.
 • Veelzijdigheid: Kunstplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zodat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke zakelijke ruimte.

3. Onderhoud van kunstplanten

Hoewel kunstplanten weinig onderhoud vereisen, is regelmatige zorg nog steeds belangrijk om ze er op hun best uit te laten zien. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van kunstplanten in zakelijke omgevingen:

 • Stof Afnemen: Kunstplanten kunnen stof verzamelen. Het regelmatig afnemen met een stofdoek of een lichte luchtstroom van een ventilator kan helpen om ze schoon te houden.
 • Reinigen: Als kunstplanten erg vuil worden, kun je ze voorzichtig afspoelen met een zachte straal water. Laat ze volledig drogen voordat je ze terugplaatst.
 • Controleer op Schade: Af en toe kun je de kunstplanten controleren op eventuele schade, zoals losse bladeren of stengels. Deze kunnen meestal worden vastgemaakt met wat lijm.
 • Plaatsing: Houd rekening met de plaatsing van de kunstplanten in de ruimte. Zorg ervoor dat ze niet te dicht bij verwarmings- of koelsystemen staan, aangezien extreme temperatuurschommelingen de kwaliteit van de kunstplanten kunnen beïnvloeden.

4. Trends in kunstplanten voor zakelijk gebruik

De wereld van kunstplanten evolueert voortdurend, en er zijn enkele opwindende trends in kunstplanten voor zakelijk gebruik:

 • Kunstplanten met Verlichting: Sommige kunstplanten worden nu geleverd met ingebouwde LED-verlichting, wat een extra visuele impact en sfeer in de ruimte kan creëren.
 • Op Maat Gemaakte Kunstplanten: Bedrijven kunnen op maat gemaakte kunstplanten laten maken om te voldoen aan specifieke ontwerpvereisten en merkidentiteit.
 • Eco-vriendelijke Opties: Er zijn eco-vriendelijke kunstplanten beschikbaar, gemaakt van gerecyclede materialen en met gebruik van duurzame productiemethoden, wat in lijn is met de groeiende nadruk op duurzaamheid in zakelijke omgevingen.

In conclusie, het gebruik van kunstplanten in zakelijke ruimtes biedt talloze voordelen, van verbeterd interieurontwerp tot minimalisatie van onderhoudskosten. Kunst plantenwanden en andere decoratieve toepassingen kunnen een blijvende indruk maken op medewerkers en klanten. Door zorgvuldig te selecteren en te onderhouden, kun je kunstplanten in jouw zakelijke omgeving een belangrijke rol laten spelen in het creëren van een aangename en inspirerende werkplek. Dus waarom niet overwegen om kunstplanten op te nemen in jouw zakelijke interieurontwerp? Het is een keuze die zowel esthetisch aantrekkelijk als praktisch is.